Kuřecí supréme s omáčkou beurre blanc, opečenými bylinkovými brambůrky a hráškovým pyré


bylinkový solný nálev - 2 litry
2 l studené vody
40 g soli
1 svazek čerstvého tymiánu
5 stroužků česneku
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
1 citron
1 litr vody přivedeme k varu společně se solí, tymiánem, česnekem, bobkovým listem, černým pepřem, kůrou z jednoho citronu. Vše necháme 10 minut vařit, potom vypneme, přiklopíme pokličkou a necháme louhovat dalších 10 minut. Do hotového solného nálevu nalijeme 1 litr studené vody a necháme kompletně vychladnout v lednici. Když je solný nálev kompletně studený,
vymačkáme do něj šťávu z jednoho citronu a vložíme do něj kuřecí prsa a stehna a necháme naložené v lednici po dobu 2 – 3 hodin dle velikosti prsou a stehen.
opečené kuře naložené v solném nálevu
2 kuřecí prsa s kůží – supréme
100 ml rostlinného oleje
50 g másla
2 snítky čerstvého tymiánu
2 stroužky česneku
Nerezovou pánev necháme rozehřát na středním plamenu, přidáme do ní rostlinný olej tak, aby jen lehce pokryl povrch pánvičky a necháme ho zahřát. Do rozehřátého oleje vložíme kuřecí prsa kůží dolů a na mírném plamenu necháme pomalu opéct kůži dozlatova a dokřupava. Těsně před dokončením přidáme do pánvičky nastavené na nízký plamen máslo s tymiánem a najemno
nasekaným česnekem, počkáme až se máslo rozehřeje a lžící poléváme kuřecí prsa, která jsou pořád kůží dolů. Pak prsa přendáme do trouby rozehřáté na 100 °C a necháme dopéct, přibližně 10 minut, dle velikosti prsou.
kuřecí beurre blanc (máslová omáčka)
výpek z kuřete
150 ml kuřecího vývaru
50 ml bílého vína (lehké, svěží, mladé)
1 šalotka
100 g másla
Do pánve s výpekem z kuřete přidáme najemno nakrájenou šalotku a zalijeme vývarem a bílým vínem. Vše necháme svařit tak, aby v pánvi zbyly dvě polévkové lžíce a necháme lehce vychladnout. Pak postupně přidáváme studené máslo kostičku po kostičce a za stálého vymíchávání vytvoříme máslovou emulzi – beurre blanc. Dochutíme solí a pepřem a můžeme přidat trochu najemno nakrájené petrželky nebo pažitky.
opečené bylinkové brambory
300 g brambor
voda a sůl na uvaření brambor
100 ml rostlinného oleje
50 g másla
3 snítky plocholisté petržele
2 stroužky česneku
Oškrábané a nakrájené brambory uvaříme v lehce osolené vodě, která jen lehce probublává, ale nevaří se, teplota přibližně 85 – 90 °C. Když jsou brambory uvařeny doměkka, vyndáme je a necháme odkapat. Rozehřejeme si pánev, pak do ní přidáme rostlinný olej, který také necháme rozehřát a brambory zprudka opečeme dozlatova. Pak pánev sundáme ze sporáku a přidáme najemno nakrájený česnek, který necháme krátce zesklovatět. Z pánve slijeme přebytečný olej, přidáme máslo, které necháme rozpustit, přidáme najemno nakrájenou plocholistou petržel a vše prohodíme. Dochutíme solí a pepřem.
hráškové pyré
250 g mražený kvalitní hrášek
1 ks šalotka
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
200 ml kuřecího vývaru (nebo můžeme použít zeleninový)
Do pánve přidáme rostlinný olej a na středním plamenu ho necháme zahřát. Pak přidáme najemno nakrájenou šalotku a česnek a necháme zesklovatět. Přilijeme vývar, necháme přijít k varu a přidáme mražený hrášek. Vše necháme opět přijít k varu, vaříme jen krátce, přibližně 3 minuty a odstavíme. Vývar slijeme a hrášek se šalotkou a česnekem přendáme do mixéru. Vše mixujeme
dohladka a postupně přidáváme slitý vývar dokud nedosáhneme potřebné konzistence. Na závěr můžeme zjemnit máslem. Dochutíme solí a bílým pepřem.
Ohodnoťte tento recept: