Maso

Telecí saltimbocca s rizotem a vinnou redukcí

Připravíte-li tento pokrm, máte před sebou dvě italské speciality - tradiční telecí rolku a rýži dušenou s vínem. Správné italské rizoto se připravuje z rýže Arborio, tzv. mléčné rýže, která má kulatá zrna s tupými hranami, při vaření pouští škrob, takže zaručí určitou kašovitost pokrmu. Před vařením rýži neproplachujeme, rovnou ji restujeme.

4 porce

Telecí saltimbocca

600 g telecí pečeně
80 g parmské šunky
svazek šalvěje
sůl
barevný pepř
olivový olej na opečení (classico)

Z pečeně nakrájíme plátky, které rozklepeme, osolíme a opepříme, na každý plátek poklademe lístky šalvěje a plátek parmské šunky. Zabalíme do malé rolky a spíchneme párátkem. Na oleji opečeme ze všech stran, nejdříve zprudka, potom necháme dojít na menším příkonu tepla.

vinná redukce

300 ml červeného vína
50 ml balsamikového octa
100 g medu
barevný pepř

Všechny suroviny společně svaříme - zredukujeme v hrnci na čtvrtinu. Redukování je proces, kdy se tekutina zahustí vařením bez pokličky.

Při podávání přelijeme maso vinnou redukcí.

rizoto

240 g rýže Arborio
350 ml silného kuřecího vývaru (bujón z kostky)
200 ml bílého vína
1 malá cibule
svazek rucoly
50 ml olivového oleje Bertolli Classico
50 g másla (20 g na zjemnění rýže, 30 g na orestování rucoly)
snítka tymiánu nebo špetka sušeného
sůl
bílý pepř

1. Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochutíme jej solí, pepřem a tymiánem, zjemníme máslem.

2. Na másle orestujeme rucolu a smícháme s hotovým rizotem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl