Moučníky a cukroví

Olejová bábovka dědy Leopolda

na jednu velkou nebo dvě menší bábovky

1 sklenička = 300 ml
3 skleničky polohrubé mouky
1,5 kypřicího prášku do pečiva
1,5 skleničky krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1,5 skleničky mléka
1 sklenička řepkového oleje
5 vajec
2−3 lžíce kakaa

máslo nebo olej na vymazání formy
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání

Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.

Všechny ingredience kromě kakaa smícháme a dobře vyšleháme mixerem. Poté asi tři naběračky těsta odebereme a smícháme s kakaem. Část (asi 2/3) světlého těsta vlijeme do bábovkové formy, pak vlijeme kakaové těsto, zlehka ho „zakrojíme“ do světlého, a navrch nalijeme zbytek světlého těsta.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi hodinu. Od 40. minuty kontrolujeme propečení. Když se zapíchnutá špejle do těsta nelepí, je hotovo. Bábovku necháme vychladnout, poté ji vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

264 hlasů

Další recepty Celý díl