Olejová bábovka dědy Leopolda
na jednu velkou nebo dvě menší bábovky
1 sklenička = 300 ml
3 skleničky polohrubé mouky
1,5 kypřicího prášku do pečiva
1,5 skleničky krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1,5 skleničky mléka
1 sklenička řepkového oleje
5 vajec
2−3 lžíce kakaamáslo nebo olej na vymazání formy
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Všechny ingredience kromě kakaa smícháme a dobře vyšleháme mixerem. Poté asi tři naběračky těsta odebereme a smícháme s kakaem. Část (asi 2/3) světlého těsta vlijeme do bábovkové formy, pak vlijeme kakaové těsto, zlehka ho „zakrojíme“ do světlého, a navrch nalijeme zbytek světlého těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi hodinu. Od 40. minuty kontrolujeme propečení. Když se zapíchnutá špejle do těsta nelepí, je hotovo. Bábovku necháme vychladnout, poté ji vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: