Maso

Srnčí kýta na smetaně podle Jiřího Kodeta

6-8 porcí

1,2 kg srnčí kýty
60 g uzeného špeku
slunečnicový olej

lák na maso

asi 2 litry osoleného hovězího vývaru
koření – černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec
snítka tymiánu
50 ml octa

na pečení

slunečnicový olej
2 menší cibule
2 mrkve
1 celer
4 kořenové petržele
koření – černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec
hovězí vývar
1 citron
cukr a voda na karamel
250 ml smetany
sůl

na podávání

citron
šlehačka
brusinky

Nejprve si připravíme klasický hovězí vývar. Do scezeného a zchladlého hovězího vývaru vložíme koření, snítku tymiánu a vlijeme ocet.

Maso prošpikujeme a svážeme provázkem, na oleji ho opečeme ze všech stran, zalijeme lákem tak, aby bylo maso zakryté. Necháme dobře zchladnout a v lednici necháme 2 dny marinovat. Jednou až dvakrát denně maso otočíme.

Maso vyjmeme z láku. Cibuli nakrájíme na kostičky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Na oleji osmahneme cibuli dosklovata, přidáme polovinu zeleniny, osmahneme, vložíme maso, na něj navršíme druhou část zeleniny, podlijeme vývarem, vložíme koření, plátky citronu, zaklopíme a pečeme při 180 °C asi dvě hodiny, až je maso měkké.

Maso vyjmeme, koření také a omáčku přes síto přepasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme karamel a smetanu, krátce provaříme. Z masa odstraníme provázek, nakrájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem (viz níže), plátkem citronu, vyšlehanou šlehačkou a brusinkami.

houskové knedlíky

500 g hrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
¼ l mléka
1 vejce
2 žloutky
sůl
2 bílé housky

Mouku, prášek do pečiva, mléko s vejcem a žloutky dobře promícháme a zpracujeme hladké těsto, do kterého vpracujeme na kostičky nakrájené housky. Z těsta vytvoříme dva válečky, které vaříme v osolené vodě 25 minut. Poté nakrájíme knedlíky na plátky.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl