Přílohy k Tafelspitzu

zelenina s morkem v hovězím vývaru
200 g dušené kořenové zeleniny
hovězí morek v hovězím vývaru
Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme na skus. Podáváme s plátkem masa ve vývaru, do kterého vložíme kousky morkových kostí (v některých restauracích vkládají do vařícího vývaru morky syrové, někde vařené).
rösti
4 větší brambory
4 lžíce oleje
kmín
čerstvá majoránka
sůl
Brambory uvaříme ve slupce pouze „napůl“ – nedovaříme je zcela doměkka. Oloupeme a nahrubo je nastrouháme, na oleji osmahneme dozlatova a ochutíme kmínem, nasekanou majoránkou a solí.
špenát
300 g čerstvého špenátu
20 g másla
1 lžíce hladké mouky
cca 150 ml mléka
sůl
muškátový oříšek
Omytý špenát spaříme a vymačkáme z něj vodu.
Připravíme hustý bešamel – na másle osmahneme mouku, zalijeme studeným mlékem, za stálého míchání přivedeme k varu, vmícháme špenát a rozmixujme. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.
pažitková omáčka
150 g střídky bílého toustového chleba
1 vařený žloutek
1 syrový žloutek
olej
ocet
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pažitka
Z chleba odkrojíme kůrku a namočíme ho do vody, až nasákne, vymačkáme jej. Poté ho rozmixujeme spolu s nastrouhaným vařeným žloutkem, syrovým žloutkem, olejem, octem, hořčicí a solí. Omáčka má hladkou, hustší konzistenci.
jablkový křen
½ menšího čerstvého křenu
2 velká jablka
trochu vody
citronová šťáva
cukr
sůl
Křen nastrouháme najemno, stejně tak jablka, zastříkneme vodou a citronovou šťávou, dochutíme cukrem a solí.
Ohodnoťte tento recept: