Různé

Přílohy k Tafelspitzu

zelenina s morkem v hovězím vývaru

200 g dušené kořenové zeleniny
hovězí morek v hovězím vývaru

Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme na skus. Podáváme s plátkem masa ve vývaru, do kterého vložíme kousky morkových kostí (v některých restauracích vkládají do vařícího vývaru morky syrové, někde vařené).

rösti

4 větší brambory
4 lžíce oleje
kmín
čerstvá majoránka
sůl

Brambory uvaříme ve slupce pouze „napůl“ – nedovaříme je zcela doměkka. Oloupeme a nahrubo je nastrouháme, na oleji osmahneme dozlatova a ochutíme kmínem, nasekanou majoránkou a solí.

špenát

300 g čerstvého špenátu
20 g másla
1 lžíce hladké mouky
cca 150 ml mléka
sůl
muškátový oříšek

Omytý špenát spaříme a vymačkáme z něj vodu.

Připravíme hustý bešamel – na másle osmahneme mouku, zalijeme studeným mlékem, za stálého míchání přivedeme k varu, vmícháme špenát a rozmixujme. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.

pažitková omáčka

150 g střídky bílého toustového chleba
1 vařený žloutek
1 syrový žloutek
olej
ocet
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pažitka

Z chleba odkrojíme kůrku a namočíme ho do vody, až nasákne, vymačkáme jej. Poté ho rozmixujeme spolu s nastrouhaným vařeným žloutkem, syrovým žloutkem, olejem, octem, hořčicí a solí. Omáčka má hladkou, hustší konzistenci.

jablkový křen

½ menšího čerstvého křenu

2 velká jablka

trochu vody

citronová šťáva

cukr

sůl

Křen nastrouháme najemno, stejně tak jablka, zastříkneme vodou a citronovou šťávou, dochutíme cukrem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl