Maso

Havajské masové kuličky s kokosovou krustou, ananasovou salsou, omáčkou a česněkovým aioli

10 porcí

200 g telecího ořezu
400 g kuřecího ořezu
300 g vepřového ořezu (z plece)
80 g strouhanky
60 g kompotovaného ananasu
50 g cibule
50 g řapíkatého celeru
2 vejce
12 ml sójové omáčky
10 g čerstvého zázvoru
2 lžičky třtinového cukru
3 g mletého pepře
4 g soli
100 g neslazeného strouhaného kokosu na obalení

Maso nameleme na středně hrubé šajbě včetně řapíkatého celeru. Ananas nakrájíme na velmi malé kostičky a přidáme ho k masu spolu s vejci, nakrájenou cibulí, zázvorem, strouhankou. Směs ochutíme sójovou omáčkou, třtinovým cukrem, mletým pepřem a solí, dobře promícháme a necháme v lednici odležet.

Z masové směsi tvarujeme kuličky, které pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 210 °C dorůžova, poté je obalíme v omáčce a v nasucho opraženém strouhaném kokosu.

Podáváme je s omáčkou, salsou a česnekovou majonézou (viz níže), ozdobíme jarní cibulkou.

omáčka

1 lžíce třtinového cukru
50 ml saké
střik rýžového octa
30 ml sójové omáčky (less salt)
100 ml pomerančové šťávy
100 ml ananasového džusu
100 ml kečupu
10 g česneku
10 g zázvoru
2 lžičky škrobu a 4 lžíce vody

Cukr rozpustíme na karamel, zastříkneme saké, rýžovým octem, vmícháme sójovou omáčku,

pomerančovou šťávu, ananasový džus, kečup, nasekaný česnek a zázvor, zahustíme škrobem

rozmíchaným ve vodě, krátce povaříme a odstavíme.

rajčatovo-ananasová salsa

5 rajčat
1 menší ananas
1 menší červená cibule
1 limetka
hrst koriandru
sůl
mletý pepř
slunečnicový olej

Rajčata, ananas a cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, ochutíme solí, mletým pepřem a slunečnicovým olejem.

Česneková majonéza – stroužek česneku utřeme se špetkou soli a smícháme s majonézou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl