Havajské masové kuličky s kokosovou krustou, ananasovou salsou, omáčkou a česněkovým aioli


10 porcí
200 g telecího ořezu
400 g kuřecího ořezu
300 g vepřového ořezu (z plece)
80 g strouhanky
60 g kompotovaného ananasu
50 g cibule
50 g řapíkatého celeru
2 vejce
12 ml sójové omáčky
10 g čerstvého zázvoru
2 lžičky třtinového cukru
3 g mletého pepře
4 g soli
100 g neslazeného strouhaného kokosu na obalení
Maso nameleme na středně hrubé šajbě včetně řapíkatého celeru. Ananas nakrájíme na velmi malé kostičky a přidáme ho k masu spolu s vejci, nakrájenou cibulí, zázvorem, strouhankou. Směs ochutíme sójovou omáčkou, třtinovým cukrem, mletým pepřem a solí, dobře promícháme a necháme v lednici odležet.
Z masové směsi tvarujeme kuličky, které pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 210 °C dorůžova, poté je obalíme v omáčce a v nasucho opraženém strouhaném kokosu.
Podáváme je s omáčkou, salsou a česnekovou majonézou (viz níže), ozdobíme jarní cibulkou.
omáčka
1 lžíce třtinového cukru
50 ml saké
střik rýžového octa
30 ml sójové omáčky (less salt)
100 ml pomerančové šťávy
100 ml ananasového džusu
100 ml kečupu
10 g česneku
10 g zázvoru
2 lžičky škrobu a 4 lžíce vody
Cukr rozpustíme na karamel, zastříkneme saké, rýžovým octem, vmícháme sójovou omáčku,
pomerančovou šťávu, ananasový džus, kečup, nasekaný česnek a zázvor, zahustíme škrobem
rozmíchaným ve vodě, krátce povaříme a odstavíme.
rajčatovo-ananasová salsa
5 rajčat
1 menší ananas
1 menší červená cibule
1 limetka
hrst koriandru
sůl
mletý pepř
slunečnicový olej
Rajčata, ananas a cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, ochutíme solí, mletým pepřem a slunečnicovým olejem.
Česneková majonéza – stroužek česneku utřeme se špetkou soli a smícháme s majonézou.
Ohodnoťte tento recept: