Ryby a mořské plody

Kapr na másle s křenem a houbovým kubou

V degustační komisi nebylo živáčka, kterému mu takto upravený kapr nechutnal – s křenem, kterým nemusíte šetřit, je kapřík excelentní!

4 porce

kapr

4 podkovy kapra
sůl
50 g másla
4 hrsti strouhaného křenu
hrst petrželky

Podkovy z kapra osolíme a pečeme na másle. Když podkovu otočíme, na každou porci masa navršíme nastrouhaný křen a zasypeme sekanou petrželkou. Podávat můžeme s chlebem, opečenými brambory nebo houbovým kubou.

houbový kuba

2 hrsti sušených hub
400 g ječných krup
20 g sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
sůl

Kroupy propláchneme a namočíme alespoň na tři hodiny, potom opět propláchneme, zalijeme čistou vodou a pozvolna vaříme doměkka. Uvařené kroupy scedíme a propláchneme, necháme okapat.

Sušené houby taktéž namočíme, vodu nesléváme.

Na sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, vsypeme uvařené kroupy, orestujeme, přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené, zamícháme, orestujeme a přendáme do zapékací nádoby. Pečeme v troubě na 180 °C dozlatova.

Další recepty Celý díl