Ryby a mořské plody

Smažený kapr v trojobalu a tradiční bramborový salát

Klasika, tradice, zvyklosti – tentokrát se držíme osvědčeného obalovaného kapra a k němu doporučujeme staročeský bramborový salát bez majonézy. Salát je dobré připravit den předem, aby měl šanci rozložit a spojit chutě všech použitých ingrediencí.

4 porce

kapr

800 g kapřích řízků
40 g hladké mouky
1 vejce
trochu mléka
100 g strouhanky
olej na osmažení

na podávání

citron

Kapra osolíme a obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou mléka a strouhance. Rybí řízky smažíme v hojné vrstvě oleje dozlatova, poté odložíme na papírový ubrousek, zakápneme citronovou šťávou a podáváme s bramborovým salátem a řezem citronu.

bramborový salát

50 g másla
1 lžíce plnotučné hořčice
2 natvrdo vařená vejce
400 g ve slupce vařených brambor
1 vařená mrkev
1 vařená petržel
1/4 vařeného celeru
1 velká cibule
6 kyselých okurek
lák z okurek
vývar ze zeleniny
špetka cukru
mletý pepř
sůl

Máslo utřeme s hořčicí, vařenými žloutky a trochou soli do pěny. Přidáme oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory, kořenovou zeleninu, cibuli, okurky, nakrájený bílek, ochutíme lákem z okurek a trochou vývaru ze zeleniny, špetkou cukru, pepřem a solí. Zlehka promícháme, necháme alespoň 30 minut odležet a poté znovu dochutíme. Před podáváním necháme salát odstát asi 1 hodinu při pokojové teplotě (nepodáváme jej hned z lednice).

Další recepty Celý díl