Filet candáta se sezamovou krustou v šafránovém másle, zázvorová karotka, hráškové pyré s koriandrem a máslová omáčka s kaviárem


Další gastronomická libůstka – maso candáta přece patří mezi nejchutnější ryby. Nechte se inspirovat Ondrovou kombinací ingrediencí.
6 porcí
600 g filetu candáta
sůl
růžový pepř
80 g bílého sezamu
100 g másla
1 psaníčko šafránu
80 ml 33% smetany
citronová šťáva
sklenička lososového kaviáru
Z filetů nakrájíme jednotlivé porce, na straně kůže je nařízneme, osolíme, opepříme drceným růžovým pepřem. Stranu kůže obalíme v sezamovém semínku a pečeme v pánvi na přepuštěném másle se šafránem, nejprve kůží dolů, poté otočíme, příkon tepla zmírníme na minimum a necháme pozvolna dopéct. Rybu vyjmeme, do výpeku vmícháme smetanu a citronovou šťávu a zredukujeme na konzistenci omáčky. Odstavíme a vmícháme kaviár. Podáváme se zázvorovou karotkou a hráškovým kaviárem, přeléváme omáčkou s kaviárem (viz níže).
zázvorová karotka
40 g másla
300 g karotky
1 lžíce nadrobno nakrájeného zázvoru
30 g hnědého cukru
100 ml bílého vína
citronová šťáva
sůl
Karotku nakrájíme na hrubší kusy, zázvor na velmi drobné kostičky. Na másle osmahneme mrkev, zázvor, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a podlijeme bílým vínem. Vaříme na skus, na závěr ochutíme citronovou šťávou a solí.
hráškové pyré
200 g mraženého hrášku
170 ml 33% smetany
muškátový květ
sůl
svazeček koriandru
Rozmrazený hrášek uvaříme ve smetaně. Rozmixujeme, ochutíme solí a muškátovým květem.
Ohodnoťte tento recept: