Maso

Jelení kýta pečená v rozmarýnu se šípkovou omáčkou a domácími kroketami

Vynikající divočina s výtečnou omáčkou je důstojným svátečním pokrmem k pětistému jubilejnímu dílu. Budete slavit s námi?

6 porcí

1,2 kg jelení kýty
200 g špeku
200 g šípkového džemu
2 snítky rozmarýnu
200 g cibule
300 g mrkve
150 g řapíkatého celeru
4 kuličky nového koření
8 kuliček celého pepře
4 bobkové listy
4 kuličky jalovce
750 ml červeného vína
sůl
citronová šťáva
cukr
100 g másla

Špek nakrájíme na klínky, prošpikujeme s ním kýtu a osolíme. Šípkový džem smícháme s nasekaným rozmarýnem (lístečky z jedné snítky), maso důkladně potřeme a necháme v lednici nejlépe přes noc odležet.

Druhý den nakrájíme zeleninu nahrubo, vložíme na dno pekáče, přidáme snítku rozmarýnu, koření, vložíme maso, podlijeme vínem a pečeme zaklopené při 140 °C doměkka (cca 2 hodiny). V průběhu pečení podle potřeby přeléváme vinným výpekem, popřípadě podléváme vodou. Na posledních 30 minut odklopíme, a při 200 °C dopečeme „na barvu“. Po upečení maso vyjmeme, z výpeku vybereme koření a rozmarýn a rozmixujeme, dochutíme solí, citronovou šťávou a na samý závěr zjemníme máslem. Maso nakrájíme na plátky, přeléváme omáčkou a podáváme s bramborovými kroketami (viz níže).

bramborové krokety

700 g brambor
100 g másla
2 žloutky
svazek pažitky
sůl
hladká mouka
3 vejce + 2 bílky
strouhanka
olej na smažení

Oloupané brambory nakrájíme na kousky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Brambory rozšleháme s máslem a žloutky dohladka, vmícháme nasekanou pažitku a necháme zchladnout. Poté vytváříme rukama krokety, které obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme zprudka a krátce ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl