Moučníky a cukroví

Anýzové kostky

Anýzové kostky chutnají skvěle jako vánoční nebo čajové pečivo.

na plech o rozměru 20 x 30 cm

korpus
200 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
50 g moučkového cukru
1 lžíce tlučeného anýzu
120 g másla
3 žloutky
máslo na pomazání pečicího papíru

ořechový sníh
3 bílky
140 g moučkového cukru
50 g strouhané čokolády na vaření
100 g strouhaných lískových nebo vlašských ořechů

Mouku, kypřicí prášek, cukr a tlučený anýz vypracujeme se změklým máslem a žloutky v hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu odležet.

Poté těsto vyválíme na požadovanou velikost a přeneseme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem potřeným máslem. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme při 180 °C asi 8 minut.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pak do něj zlehka vmícháme cukr, nastrouhanou čokoládu a oříšky. Touto hmotou potřeme anýzový korpus a dopečeme ho při 160 °C asi 15 minut dozlatova (sníh se nesmí lepit).

Zchladlý koláč krájíme na čtverečky.

příprava 20 minut

odležení těsta 30 minut

dokončení 30 minut

Další recepty Celý díl