Lívance s tvarohovou pěnou, pomerančem a čerstvým ovocem


Lívanečky jsou u dětí oblíbenou sladkostí. Tentokrát nabízíme lívanečky nekynuté, ze špaldové mouky a ovesných vloček.
8-10 porcí
250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
250 g jemných ovesných vloček
1 kypřicí prášek
asi 500 ml plnotučného mléka
1 vejce
4 lžíce slunečnicového oleje
½ lžičky soli
100 g přepuštěného másla na opečení
Mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, mléko, vejce, olej a sůl smícháme v hustší lité těsto (podle potřeby přilijeme mléko či přidáme mouku nebo vločky). Necháme 15 minut odstát a poté na lívanečníku opékáme na přepuštěném másle zlatavé lívanečky. Podáváme s níže uvedenou tvarohovou pěnou nebo podle chuti ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru či potíráme borůvkovou marmeládou a zdobíme šlehačkou.
Pomerančový tvaroh
3 menší pomeranče
1 vanilkový lusk
4 lžíce třtinového cukru
100 ml vody
500 g plnotučného měkkého tvarohu
ovoce na ozdobu – maliny, borůvky, ostružiny
Z jednoho pomeranče nastrouháme kůru. Poté kůru ze všech pomerančů okrájíme a vykrájíme segmenty dužiny. Ze skeletů vymačkáme šťávu.
Cukr rozpustíme v kastrůlku na karamel, zalijeme vodou, šťávou z pomerančů, přidáme pomerančovou kůru (postačí z jednoho pomeranče), vmícháme semínka vanilkového lusku i lusk samotný a redukujeme na medovou konzistenci.
Poté vanilkový lusk vyjmeme a smícháme karamel s tvarohem a podáváme k lívanečkům spolu se segmenty pomerančů, doplníme ovocem.
Ohodnoťte tento recept: