Krkovice s chlebovou omáčkou se sušeným ovocem a ořechy


Chlebová omáčka je středověká inspirace a musíme přiznat, že její nezvyklá chuť i kombinace s masem zachutnala.
4-6 porcí
1 kg vepřové krkovice vcelku bez kosti
2 snítky tymiánu
mletý pepř
sůl
Krkovici nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vetřeme drhnutý tymián, vložíme na gril a zaklopíme. Počkáme, až maso půjde lehce z roštu „odloupnout“, otočíme a pozvolna dopečeme. Podáváme s chlebovou omáčkou (viz níže).
Chlebová omáčka
30 g sádla
1 menší cibule
50 g sušených meruněk
50 g sušených švestek
50 g vlašských ořechů
střídka z půlky chleba
300 ml vody
100 ml 10° piva
muškátový oříšek
sůl
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájené sušené ovoce a ořechy, střídku chleba, podlijeme vodou a pivem a povaříme asi 10 minut, až změkne ovoce. Podle potřeby přilijeme vodu. Ochutíme muškátovým oříškem a solí. Kaši můžeme podávat jako přílohu k masu či samotnou.
Ohodnoťte tento recept: