Moučníky a cukroví

Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou

Zahrada Čech je pověstná hojností meruněk. Jaképak by to bylo menu, kdybychom si neupekli výborný meruňkový koláč s drobenkou? Na koláč lze použít i meruňky mražené nebo kompotované – ty necháme dobře okapat a je možné je podsypat slabou vrstvou strouhaného perníku, jenž do sebe vtáhne vlhkost a těsto pak není rozmáčené.

na 1 plech

těsto
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání plechu

náplň
1 kg meruněk

drobenka
80 g másla
80 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky

Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.

Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby unikl kysličník uhličitý a těsto se provzdušnilo a lépe kynulo.

Drobenku neboli žmolenku připravíme smísením uvedených ingrediencí – při pokojové teplotě změklé máslo žmolíme s cukrem a moukou konečky prstů.

Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na máslem vymazaný plech, poklademe na něj vypeckované půlky meruněk (slupkou dolů, aby do těsta nevytékala šťáva), posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.

příprava kvásku 15 minut

doba kynutí 1 hodina

pečení 35 minut

Ohodnoťte tento recept: 

262 hlasů

Další recepty Celý díl