Polabský kaldon s nudlemi a játrovými noky


Kolem Žernosek a Litoměřic je v mnoha rodinách základní surovinou pro vývar králík. Králíkům se v této oblasti nadmíru daří, tak si jednoho vytáhněme z klobouku a uvařme si výbornou polévku.
8 porcí
vývar
1 králík
1 mrkev
¼ celeru
1 petržel
1 cibule
4 stroužky česnek
sůl
pepřpolévka
50 g másla
3 lžíce hladké mouky
asi 2 l vývaru
králičí maso a zelenina z vývaru
domácí polévkové nudle
1 žloutek
100 ml mléka
2 stroužky česneku
špetka muškátového květu
hrst majoránky
mletý pepř
sůl
Do studené vody vložíme naporcovaného králíka, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a česnek, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, potom zvolna táhneme alespoň hodinu a půl, přecedíme, maso obereme a se zeleninou nakrájíme.
Na másle osmahneme mouku, zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Do polévky přidáme maso a zeleninu a vaříme ještě 15 minut. Na závěr zavaříme nudle a jakmile jsou hotové, vmícháme žloutek rozmíchaný v mléce a necháme přejít varem.
Kaldon dochutíme utřeným česnekem, muškátovým květem, majoránkou, pepřem a solí. Podáváme s játrovými noky, které vaříme zvlášť.
játrové noky
200 g králičích nebo drůbežích jater
1 žloutek
½ cibule
2 stroužky česneku
hrst petrželky kudrnky
hrst majoránky
strouhanka na zahuštění
mletý pepř
sůl
Játra nameleme nebo nastrouháme, smícháme se žloutkem, najemno nakrájenou cibulí a lisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, majoránkou. Podle potřeby zahustíme strouhankou, dochutíme pepřem a solí.
Dlaň levé ruky (leváci pravou dlaň) si navlhčíme, nabereme těsto a lžičkou z něj vykrajujeme noky, které zavařujeme v osolené vodě asi 5 minut.
domácí nudle
100 g polohrubé mouky
1 vejce
půl skořápky vody
trochu hladké mouky na vyválení těsta
Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto, které necháme pod utěrkou 15 minut odležet. Z těsta vyválíme tenkou placku, necháme ji na utěrce proschnout a poté nakrájíme tenké nudle. Nudle zaváříme do kaldonu přímo (jinak se nudle vaří zvlášť, aby vývar nezkalily), vařené jsou za tři minuty. Domácí nudle můžeme usušit a uskladnit pro další použití.
příprava vývaru 1,5 hodiny
polévka 30 minut
Ohodnoťte tento recept: