Maso

Zadělávané vepřové gratinované s kozím sýrem

Libové vepřové maso s mrkví, a k tomu ještě zadělávané a navrch gratinované, je fantastické. Jeho výtečnou chuť můžeme navíc podtrhnout sklenkou jiskrného vína!

6 porcí

500 g vepřové kýty
1 velká cibule
3 karotky
1 řapík řapíkatého celeru
200 g hrášku
olej
400 ml masového nebo zeleninový vývaru
4 lžičky francouzského másla (30 g másla a vrchovatá lžíce mouky)
sůl
muškátový květ
snítka tymiánu
100 ml smetany
200 g kozího sýra
petrželka

Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 x 3 cm, cibuli na kostičky, mrkev a celer na plátky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli dosklovata, na ní zarestujeme maso a přidáme mrkev, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka.

Mezitím si připravíme francouzské máslo – máslo utřeme s moukou a uchováme v lednici.

K masu přidáme určené množství francouzského másla, řapíkatý celer a hrášek, osolíme, ochutíme muškátovým květem, tymiánem, podlijeme smetanou a ještě 10 minut povaříme.

Ragú přendáme do zapékacích jednoporcových misek, pokryjeme plátky kozího sýra a nasekanou petrželkou a v troubě zapečeme svrchu (gratinujeme) při maximální teplotě dozlatova.

příprava 20 minut

vaření 40 minut

zapékání 5 minut

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl