Vepřové kotlety na sači s cuketou


Sač je hliněná destička – tradiční bulharská kuchyňská pánev, na níž opékáme maso bez použití oleje. Pouze jedenkrát, tj. před prvním použitím, se sač potírá olejem – když hliněný tál absorbuje olej, je připravený k dalšímu použití. Sač se udržuje v čistotě pouhým otřením, nemyje se vodou ani v myčce (to by se nám rozpadl).
4 porce
kotlety
4 vepřové kotlety
čubrica nebo merudija
mletý pepř
střik červeného vína
slunečnicový olej
sůl
cukety
4 malé cukety
slunečnicový olej
4 stroužky česneku
hrst kopru
sůl
Kotlety naklepeme, po obvodě několikrát nařízneme (aby se nám při pečení nekroutily), ochutíme čubricou nebo směsí merudija, mletým pepřem, zakápneme červeným vínem a olejem a necháme odležet.
Mezitím si připravíme přílohu z pečených cuket. Cukety nakrájíme na tenká kolečka a na oleji je usmažíme dozlatova. Usmažené je vložíme do mísy, ochutíme je drceným česnekem, nasekaným koprem a solí.
Kotlety opečeme na teflonové pánvi nebo na sači.
Na talíř servírujeme kotletu s porcí marinovaných cuket.
Ohodnoťte tento recept: