Ryby a mořské plody

Zapečený mořský vlk se zeleninou a vinnou pěnou

Mořský vlk a dorada (pražma královská)jsou jedny z nejrozšířenějších ryb Středomoří. V tomto pokrmu je můžete s klidem nahradit masem z lososa či pstruha. Zapečené se zeleninou a vinnou pěnou chutnají fantasticky. Ještě si počkáme na doporučená vína od Heleny Baker a chuťový zážitek bude dokonalý.

4 porce

600 g filetů mořského vlka (2 na porci), nahradit můžeme pstruhem, lososem, candátem, pražmou královskou (dorada)
sůl
pepř
olivový olej extra vergine na opečení

zelenina

200 g červené a žluté papriky
200 g cukety
80 g oliv zelených a černých s peckou
40 g kapar
200 g minitomatů
80 g mladých fazolových či hráškových lusků (mohou být i mražené)
1 limetka - kůra
sůl
pepř
olivový olej extra vergine

žloutková pěna

100 ml bílého vína
3 vaječné žloutky
1 limetka - šťáva
3 snítky bazalky
20 g strouhaného parmazánu
sůl
pepř

ozdoba

2 svazky rukoly
olivový olej classico na smažení

1. Filety ryby očistíme a kůži několikrát nakrojíme, osolíme, opepříme a pečeme na pánvi pouze kůží dolů.

2. Zeleninu očistíme, nakrájíme na různé tvary a prudce orestujeme. Přidáme jemně strouhanou kůru z limetky, olivy a kapary. Zeleninu solíme a pepříme až na konec.

3. Rukolu zprudka osmažíme v oleji a přendáme ji na ubrousek okapat, použijeme ji na ozdobení.

4. V misce smícháme víno, žloutky, šťávu z limetky, jemně pokrájenou bazalku, sůl, pepř a rozšleháme. Misku vložíme nad vodní lázeň a vyšleháme hustou pěnu, do které nakonec přidáme parmazán.

5. Na plech vyskládáme jednotlivé porce ryby a zeleniny, přelijeme pěnou. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme maximálně 5 minut při 250 °C.

6. Na talíři zdobíme smaženou rukolou.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl