Maso ze Setonova hrnce „plecko Krušnohor“ na tři různé varianty


Setonův hrnec je pravý zálesácký způsob vaření, což v překladu znamená připravit si krmi v jámě v zemi mezi rozžhavenými kameny.
6 porcí
Varianta 1
1000 g vepřového plecka
cibule
špek
česnek
kmín
majoránka
sůl
mletá paprika
smrková větvička
olej
Varianta 2
1000 g vepřového plecka
zázvor
mletá paprika
jarní cibulka
hořčice
česnek
mateřídouška
špek
sůl
olej
Varianta 3
1000 g vepřového plecka
cibule
pórek
maliny
pepř
kmín
zázvor
sůl
pepř
Nejprve rozděláme v ohništi oheň, abychom získali dostatek popela, do žhavého popela dáme nahřát placaté kameny (nesmí být z řeky nebo potoka, v ohni by pukaly), přehrneme je popelem a topíme dál ještě 2 hodiny.
Naložíme maso - kombinace surovin nakládání masa neznají hranice, ale i zde platí, v jednoduchosti je krása a snažíme se maximálně využít surovin z přírody, které máme po ruce (bylinky, zelenina).
Maso volíme křehčí, které se lépe propeče, např. kuře, krůtí, vepřové plecko, krkovička. Je dobré použít dobrý olej na marinování a maso s ingrediencemi nechat odležet, než vykopeme jámu a nahřejeme kameny.
Pustíme se do kopání jámy (průměr 50 cm, hloubka 50 cm), ke kraji jámy zapíchneme kolík (průměr 10 cm délka asi jeden metr, dno vysteleme trochou trávy nebo větvičkami, posypeme žhavým popelem, pak vložíme nahřáté kameny, brambory, maso zabalené v kopřivách, případně alobalu nebo pečicím papíru, zakryjeme nahřátými kameny a žhavým popelem, listím zadržujícím zeminu, a teprve pak jámu zasypeme hlínou a udusáme.
Po dvaceti minutách vyndáme kolík, do díry nalijeme dva až tři ešusy vody, díru utěsníme a dusíme 1,5 – 2 hodiny.
Po této době odstraníme zeminu, postupujeme s opatrností archeologů, abychom nepoškodili obal masa. Pak už nezbývá nic jiného než ochutnat skvělou krmi a zasednout k táboráku.
příprava masa 20 minut
příprava ohniště, nahřátí kamenů a vykopání jámy 3 hodiny
pečení 1,5−2 hodiny
Ohodnoťte tento recept: