Maso

Vepřové koleno se špekovými knedlíky a zázvorovým zelím

„Tradiční netradičně“ - tak můžeme nejstručněji popsat snoubení chutí jemného masa z vepřového kolene s voňavými špekovými knedlíčky a pikantním zázvorovým zelím. Důležitou ingredienci zde hraje i bílé víno.

6−8 porcí

vepřové koleno

2−3 vepřová kolena
1 mrkev
1 petržel
celer
1 cibule
5 bobkových listů
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
svazek petrželky kudrnky
bílé víno a voda na zalití
sůl

Vepřová kolena uvaříme doměkka s uvedenými ingrediencemi. Maso poté scedíme, obereme a podáváme se špekovými knedlíky a zázvorovým zelím. Vařené maso můžeme také ogrilovat a podávat s uvedenou přílohou.

špekové knedlíky

4 starší housky
150 g špeku
2 vejce
200 ml mléka
400 g hrubé mouky
hrst petrželky kudrnky
špetku muškátového květu
sůl

Housky nakrájíme na kostičky a na chvíli je vložíme do mírně vyhřáté trouby a vysušíme.

Špek nakrájíme na kostičky a vypečeme ho.

Ke špeku přidáme housky a ostatní ingredience a vymícháme těsto na knedlíky, které necháme 15 minut odležet.

Poté tvarujeme kulaté knedlíky (větší než pingpongové míčky; konečky prstů si namáčíme do studené vody) a vaříme ve vodě 10−12 minut.

zázvorové zelí

1/2 hlávky bílého zelí
1 cibule
čerstvý zázvor o velikosti palce
125 g másla
bílé víno
1 velké jablko
sůl

Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli a zázvor na kostičky.

Na rozpáleném másle vše orestujeme, podlijeme vínem a podusíme doměkka.

Na závěr k zelí nastrouháme jablko (tak zelí zahustíme) a dochutíme solí.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl