Švihovská polévka
I na hradě platilo – polévka je grunt, a to druhé špunt. V hradní kuchyni prý zásadně vařili muži, ženy asi jen čistily zeleninu a připravovaly ingredience…?
6-8 porcí
1 cibule
4 brambory
30g másla
1 rajský protlak
1 vepřové uzené koleno
hrst divokého koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
2 hrsti hub
1/2 malé kapusty
2 rajčata
mletý pepř
sůl
Cibuli a brambory nakrájíme na větší kostky a na másle je orestujeme, přidáme rajský protlak, divoké koření, zarestujeme, zalijeme vodou.
Uzené koleno nakrájíme a vložíme ho do polévky, stejně tak i houby s vodou, ve které se máčely.
Polévku přivedeme k varu a vaříme, až je maso měkké, alespoň hodinu.
Potom maso vyjmeme a koleno obereme, maso nakrájíme a vložíme zpět do polévky.
Kapustu nakrájíme na proužky, rajčata na větší kostky, vložíme do polévky, dochutíme pepřem a solí a ještě 10 minut povaříme.
Ohodnoťte tento recept: