Bramborové vdolky s jablky


Bramborové vdolky - typický český moučník, který chutná skvěle druhý i třetí den. Jablková povidla můžete zaměnit za hrušková, jsou také skvělá. Nezapomínejte na kysanou smetanu, která moučník pěkně "osvěží".
8 porcí
vdolky
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g vařených brambor ve slupce
1 vejce
1 kostka čerstvého droždí
250 ml mléka
125 g cukru krupice
30 g rostlinného tuku
sůl
1. Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 20 minut.
2. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem, necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme tukem ještě jednou.
jablková povidla
800 g jablek
200 g cukru krupice
300 ml vody
40 ml rumu
50 g rozinek
250 g zakysané smetany
1. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky.
2. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a karamel necháme rozvařit, přidáme jablka a rozinky, vše cca 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Ohodnoťte tento recept: