Děvínský kotlet


Pohled do slovenské kuchyně představoval vynikající pečené vepřové kotlety na pikantním leču, v němž chuťové buňky rozdováděl nejen vypečený špek a zelenina, nýbrž i červené víno, ve kterém se lečo dusilo. K tomu všemu patřila příloha z bramborových noků s liškami a brynzou.
2 porce
2 paprikové slovenské klobásy (100 g)
2 vepřové kotlety s kostí (500 g)
mletý pepř
sůl
lžíce sádla
Klobásy rozkrojíme podélně napůl. 2 klobásy použijeme jako náplň do kotlet, dvě ponecháme stranou.
Kotlety naklepeme a prořízneme do nich kapsu, do každé vložíme půl klobásy, spíchneme párátkem, osolíme a opepříme.
Na rozpuštěném sádle opečme kotlety z obou stran a přendáme je do zapékacího pekáče.
lečo
30 g špeku nakrájeného na hranolky
lžíce sádla
malá cibule nakrájená na kostičky
4 stroužky česneku nakrájeného na plátky
1 červená paprika nakrájená na proužky
2 zelené papriky nakrájené na proužky
6 žampionů nakrájených na čtvrtky
4 rajčata na měsíčky
3 lžíce rajského protlaku
špetka cukru
sůl
2 lžičky mleté sladké papriky
100 ml červeného vína
snítka rozmarýnu
Špek opečeme na sádle, přidáme cibuli a česnek, orestujeme dozlatova, potom vkládáme postupně papriky, žampiony, rajčata, zarestujeme rajský protlak, cukr, osolíme, na závěr zarestujeme mletou papriku, podlijeme červeným vínem a dusíme do konzistence husté omáčky.
Lečo nalijeme na kotlety, navrch položíme snítku rozmarýnu a zbylé 2 půlky klobásy.
Zapékáme zakryté ve vyhřáté troubě 15–20 minut při 160–170 °C.
bramborové noky s liškami
lžíce sádla
hrst čerstvých nebo rozmražených lišek
150 g brynzy
200 g vařených bramborových noků
Na rozpuštěném sádle orestujeme lišky, přidáme brynzu, kterou necháme za stálého míchání rozpustit a smícháme s vařenými bramborovými noky.
Ohodnoťte tento recept: