Ryby a mořské plody

Treska s dušenou jarní zeleninou a jemnou omáčkou

Perfektní a nejen jarní inspirace je vaření nad párou. Je to ten nejšetrnější způsob tepelné přípravy, který si vůbec dokážeme představit. A to vzhledem k surovinám i k našemu zdraví. Jemnou zeleninu a rybu skvěle dochutí právě holandská omáčka s grepovou příchutí a estragonem.

4 porce

bylinková várka
voda
bílé nebo růžové víno
čerstvé bylinky
olivový olej
sůl

svazek jarní karotky
svazek chřestu
sůl

800 g filetů z čerstvé nebo rozmražené tresky
citronový pepř
sůl
4 lžíce olivového oleje

Do hrnce vlijeme trochu vody a vína, ochutíme bylinkami, trochou olivového oleje a soli, zakryjeme pařákem a přivedeme k varu.

Na pařáček vložíme očištěnou a na hrubší klínky nakrájenou mrkev, na ni očištěný chřest.

Rybu okořeníme citronovým pepřem a solí, smotáme do rolek, vložíme na zeleninu a pokapeme olivovým olejem.

Hrnec zakryjeme pokličkou a dusíme nad párou asi 10 minut.

omáčka

4 žloutky
sůl
špetka cukru
60 ml bílého nebo růžového vína
40 g másla
šťáva z grepu
snítka estragonu

Nad vodní lázní vyšleháme metlou žloutky ochucené solí, cukrem a vínem až do pěny.

Stále šleháme, vlijeme rozpuštěné máslo, na závěr šťávu z grepu.

Omáčka je lehká a nadýchaná.

Servírujeme porci ryby, zeleniny a přeléváme omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl