Moučníky a cukroví

Boží milosti

Boží milosti jsou tradičním velikonočním cukrovím našich babiček a prababiček. Je to vynikající křehká sladkost, ke které těžko najdeme srovnání. Snad, zamíříme-li do Španělska, jsou chuťově podobné churros (čti čuros), které se připravují z odpalovaného těsta a smaží se v oleji. Jsou vynikající ihned po usmažení i druhý den. Vyzbrojte se pevnou vůlí, protože jen stěží odoláte. Z mísy totiž mizí bleskovou rychlostí.

250 g hladké mouky
špetka soli
50 g másla
50 g krupicového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého vína
5 lžic zakysané smetany
lžička citronové kůry
olej na smažení
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Mouku smícháme na vále se všemi ingrediencemi a změklým máslem, vypracujeme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout.

Potom z těsta vyválíme cca 4 mm silnou placku a zubatým rádýlkem vykrajujeme obdélníkové (cca 8 x 5 cm) či jiné tvary, které uvnitř ještě dvakrát nakrojíme.

Smažíme v hojném množství rozpáleného oleje krátce, jen dorůžova. Během smažení by se měly milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopíme pokličkou. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru (smícháme s vanilkovým).

Boží milosti jsou velmi křehké, musíme s nimi manipulovat opatrně, abychom je nepolámali.

Ohodnoťte tento recept: 

127 hlasů

Další recepty Celý díl