Maso

Králičí stehna s listovým salátem a zastřenými vejci

Na podušku z listového salátu perfektně padne zastřené vejce a dušený králík vonící po zelenině a vypečeném špeku.

6 porcí

6 králičích stehen
sůl
mletý pepř

na špikování
100 g špeku
100 g celeru
100 g mrkve

do základu
100 g špeku
50 g másla
100 g celeru
100 g mrkve
1 červená cibule
250 ml bílého vína

Králičí stehna prošpikujeme špalíčky špeku a zeleniny, osolíme je a opepříme.

Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej, vložíme maso, které opečeme z obou stran, přidáme máslo, nakrájenou zeleninu, opečeme dozlatova, podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme doměkka.

salát

hlávka listového salátu
řeřicha
klíčky

Omytý salát natrháme na malé kousky a smícháme s řeřichou a klíčky (můžeme použít takové, které máte po ruce – od klíčků ředkvičky, mungo fazolí, čočky až po klíčky vojtěšky či hrášku).

dresink

120 g plnotučné hořčice
50 ml olivového oleje
střik bílého vína
mletý pepř
sůl
hrst pažitky

Všechny ingredience vymícháme do hladké emulze, dochutíme nakrájenou pažitkou a vmícháme natrhaný salát s klíčky.

zastřená vejce

4 vejce
voda
ocet
sůl

Do vody přidáme trochu octa a soli, přivedeme ji těsně pod bod varu a pomalu do ní vyklepneme vajíčka, která pomocí lžíce zabalíme – bílek obalíme kolem žloutku. Vaříme 2−3 minuty, poté vyjmeme a zchladíme.

Začátečníci si mohou pomoci naběračkou, do které naberou trochu horké vody, vyklepnou vajíčko, potom zčásti ponoří do vody a pomocí lžíce zabalí vajíčko. Teprve pak jej vloží do vody a vaří. Výhodou je, že se vejce udrží v naběračce a necestuje v hrnci.

Na talíř servírujeme porci salátu, zastřené vejce a králičí stehno se zeleninovou omáčkou.

Další recepty Celý díl