Luštěniny a obiloviny

Čočka nakyselo s bylinkovým sázeným vejcem

Prostý bezmasý, přitom velmi dobrý a hodnotný pokrm, na který se pozapomíná. Kluci ji připravili se zeleninou, zahuštěnou nastrouhanou bramborou, hodí se tedy i pro bezlepkovou dietu. Dopřejme si navinulou čočku s voňavým vajíčkem v jarních bylinkách.

4 porce

400 g čočky
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
4 bobkové listy
snítka tymiánu
1 malá brambora
20 g másla
mletý pepř
sůl
trochu vinného nebo jablečného octa

Opláchnutou čočku dáme pozvolna vařit s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou.

Až bude čočka téměř měkká, nastrouháme do ní bramboru a provaříme alespoň 5 minut.

Čočku zjemníme máslem, ochutíme pepřem, solí a octem.

sázená vejce

4 lžičky oleje
hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, jarní cibulka)
4 vejce
sůl
mletý pepř

Do lívanečníku kápneme olej, zasypeme polovinou nasekaných bylinek, vklepneme vajíčko, osolíme, opepříme, zasypeme zbytkem bylinek a dopečeme.

vídeňská cibulka

1 velká cibule
olej na smažení

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme v oleji dozlatova, vyjmeme a necháme okapat na papírovém ubrousku.

Na talíř servírujeme porci čočky se zeleninou, bylinkové vajíčko, vídeňskou cibulku.

Další recepty Celý díl