Ryby a mořské plody

Belgické slávky na plzeňském ležáku

Slávky jsou pochoutkou, kterou nabízí většina bruselských restaurací na mnoho způsobů – na kari, na víně, na provensálském koření atd. V době předsednictví České republiky v EU by je však každý návštěvník Bruselu měl ochutnat právě na dobrém českém ležáku.

2−4 porce

1 velká mrkev
2 řapíky řapíkatého celeru
1 malá cibule
3 stroužky česneku
100 g žampionů
olivový olej
lžička kari
2 kg čerstvých mušlí slávek
200 ml 10° piva
200 ml smetany
sůl

Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a žampiony na plátky. Ochutíme kari a vše zarestujeme, přidáme očištěné mušle, promícháme, osolíme, podlijeme pivem a smetanou.

Hrnec zakryjeme pokličkou a chvilku podusíme. Jakmile se mušle otevřou, pokrm je hotový.

Mušle se v Belgii podávají tradičně s hranolky a majonézou.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl