Maso

Vepřová pečeně s pistáciovou nádivkou a bramborovým koláčkem

Nádivka se vyznačuje jemnou chutí, kterou ozvláštní právě oříšky a kandované ovoce. Jejich chuť citlivě podtrhne parmazán. Jedna chuť se jednoduše snoubí s druhou.

4 porce

600 g vepřové pečeně bez kosti vcelku
2 velká rajčata
40 g másla
150 g vyloupaných pistácií
4 lžíce kandované citrusové kůry
1 snítka oregana
20 g parmazánu
sůl
pepř
300 ml červeného vína

bramborový koláč

300 g bramborové kaše
2 žloutky
1 červená cibule
80 g kešú ořechů
1 snítka petrželky kudrnky
40 g másla

Do pečeně prořízneme kapsu. Rajčata nařízneme do kříže a 30 vteřin je spaříme ve vařící vodě, poté prudce zchladíme a oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme je na kostičky.

Polovinu másla rozpustíme a orestujeme na něm pistáciové oříšky a kandovanou kůru, bylinky, vmícháme rajčata a parmezán.

Maso osolíme a opepříme, postavíme do pekáče, naplníme nádivkou, poklademe druhou částí másla a podlijeme vínem. Pečeme při 170 °C 45−60 minut.

Bramborovou kaši smícháme se žloutky. Cibuli nakrájíme na klínky a spolu s nasekanými kešú oříšky orestujeme na másle.

Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem (dno trošku navlhčíme, papír pak neklouže), dno pokryjeme poloviční dávkou kaše, navrstvíme cibuli s oříšky a pokryjeme druhou vrstvou kaše. Zapečeme 20 minut při 170 °C.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl