Maso

Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

Nejen dobré, ale i efektní jídlo, které ocení vyznavači těžší masité stravy. Patřit mezi ně by měli především fyzicky pracující. Manažerům v kanceláři by po takovéto (častěji konzumované) baště asi brzy narostlo bříško.

8 porcí

vepřový bok s kostí (8 žeber)
1 palička česneku
sůl
kmín

nádivka
40 g másla
1 menší cibule
200 g pražské šunky
50 g mraženého hrášku
4 vejce
sůl

3 cibule
80 g másla
voda na podlévání

Do očištěného vepřového boku prokrojíme kapsu. Maso potřeme utřeným česnekem se solí a okmínujeme ho.

Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a šunku, vmícháme hrášek, vejce a osolíme. Směsí naplníme kapsu v mase.

Cibuli nakrájíme na klínky a vyložíme jí dno pekáče, vložíme bůček, navrch položíme máslo. Pečeme cca 1 hodinu při 180 °C, pak otočíme a ½ hodiny dopékáme. Během pečení maso podléváme vodou.

kapusta

půl hlávky kapusty
50 g másla
5 stroužků česneku
2 hrsti škvarků

Kapustu nakrájíme na široké nudle, 2−3 minuty spaříme v osolené vodě, prudce zchladíme a necháme okapat. Na másle orestujeme plátky česneku, přimícháme škvarky, kapustu, podle chuti osolíme.

bramborové placky

800 g vařených oloupaných brambor
cca 200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
sádlo nebo olej na smažení

Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl