Banány s bazalkovým cukrem a zakysanou smetanou


Mascarpone je jemný, lehce roztíratelný smetanový krém, který se vyrábí z vysokotučné smetany. Jeho domovem je Itálie a používá se především při výrobě cukrářských lahůdek. Může však zastoupit i pomazánkové máslo. V tomto receptu je mascarpone smíchané se zakysanou smetanou, která dodá navinulou chuť a dezert odlehčí. A propojení chutí sladké bazalky a jemného banánu vás určitě „dostane“, stejně jako výraznější varianta s malinami.
4−6 porcí
4 hrsti lístků bazalky
10 lžic třtinového cukru
kůra z ½ limetky
lžíce limetkové šťávy
250 g mascarpone
380 g zakysané smetany
2−3 banány
V hmoždíři si připravíme „bazalkový cukr“: nadrtíme bazalku s třtinovým cukrem, limetkovou kůrou a šťávou.
Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou a lžící bazalkového cukru. Do vysokých sklenic vkládáme jednotlivé vrstvy: na jemná kolečka nakrájené banány, smetanu a bazalkový cukr. Na půl hodiny dáme vychladit a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: