Bažantí prsa na rozmarýnu se svatovavřineckým zelím
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/w512/208/208562221900037/111128.jpg?1304430601)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept549.jpg?1229958540)
Typická bažantí chuť je podpořená chutnou slaninou a rozmarýnem, dobře se snoubí s voňavým vánočním dušeným zelím. Nejvhodnější přílohou je bramborový knedlík.
4 porce
4 bažantí prsa
sůl
pepř
4 plátky prorostlé slaniny
4 + 1 snítky rozmarýnu
2 lžíce sádla
1 šalotka
Bažantí prsa osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme snítku rozmarýnu a zabalíme ho do plátku slaniny. V pánvi rozpálíme sádlo, vložíme snítku rozmarýnu a na klínky nakrájenou šalotku, orestujeme a v tomto základu opečeme maso z každé strany cca 2 minuty.
zelí
1/2 malé hlávky červeného zelí
50 g sádla
1 šalotka
1 kousek celé skořice
1 badyán
1/2 lžičky drcených hřebíčků
250 ml červeného Svatovavřineckého vína
hrst sušených rozinek
1 jablko
sůl
cukr
Zelí nakrájíme najemno, šalotku na kostičky. Na rozpáleném sádle opečeme šalotku dosklovata, přidáme zelí, skořici, badyán, podlijeme vínem, osolíme, osladíme, přiklopíme pokličkou a dusíme na skus. Na závěr vmícháme brusinky a zahustíme nastrouhaným jablkem.
Ohodnoťte tento recept: