Maso

Bažantí prsa na rozmarýnu se svatovavřineckým zelím

Typická bažantí chuť je podpořená chutnou slaninou a rozmarýnem, dobře se snoubí s voňavým vánočním dušeným zelím. Nejvhodnější přílohou je bramborový knedlík.

4 porce
4 bažantí prsa
sůl
pepř
4 plátky prorostlé slaniny
4 + 1 snítky rozmarýnu
2 lžíce sádla
1 šalotka

Bažantí prsa osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme snítku rozmarýnu a zabalíme ho do plátku slaniny. V pánvi rozpálíme sádlo, vložíme snítku rozmarýnu a na klínky nakrájenou šalotku, orestujeme a v tomto základu opečeme maso z každé strany cca 2 minuty.

zelí

1/2 malé hlávky červeného zelí
50 g sádla
1 šalotka
1 kousek celé skořice
1 badyán
1/2 lžičky drcených hřebíčků
250 ml červeného Svatovavřineckého vína
hrst sušených rozinek
1 jablko
sůl
cukr

Zelí nakrájíme najemno, šalotku na kostičky. Na rozpáleném sádle opečeme šalotku dosklovata, přidáme zelí, skořici, badyán, podlijeme vínem, osolíme, osladíme, přiklopíme pokličkou a dusíme na skus. Na závěr vmícháme brusinky a zahustíme nastrouhaným jablkem.

Další recepty Celý díl