Candát s makovou krustou na jablkovém salátku
Raritou je dnes candát s makovou krustou. Efektní a především chuťově velmi vybraná je tato staročeská kombinace ryby s mákem. Doplňuje ji lehký svěží salátek z jablek.
2 porce
jablkový salát
2 menší jablka
citronová šťáva
4 sušené švestky
4 cherry rajčátka
100 g jogurtu
100 g zakysané smetany
špetka soli
lžíce cukru
střik bílého vína
hrst vlašských ořechů
hrst rozinek
Nejprve přichystáme salát z jablek, aby se stačil alespoň pár minut proležet. Jablka nakrájíme na tenké plátky a zakápneme je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Švestky a cherry rajčátka překrájíme napůl a vložíme k jablkům, stejně tak ořechy a rozinky. V míse smícháme jogurt se zakysanou smetanou, osolíme, osladíme, zakápneme bílým vínem. Do dresinku vložíme všechny uvedené ingredience, lehce promícháme a necháme proležet, než opečeme candáta.
ryby
2 filety z candáta
citronová šťáva
sůl
mák
olej
Filety ryby zakápneme citronem a osolíme. Z jedné strany je obalíme v nemletém máku. Pokud máme filet s kůží, obalujeme v máku stranu s kůží.
Rybu vkládáme do pánve s trochou rozpáleného oleje nejprve stranou s mákem, 1 až 1,5 minuty opékáme, otočíme a dopečeme ještě jednu minutu.
Ohodnoťte tento recept: