Maso

Telecí kýta se zadělávanou zeleninou

Zadělávanou zeleninku připravovaly naše babičky a prababičky. Oprašme tuto chutnou přílohu a nezapomínejme, že zeleniny by mělo být na talíři minimálně tolik, kolik je masa. Pokud máte chuť na odlehčenou verzi, orestujte zeleninu na olivovém oleji a už ji nezahušťujte, jen krátce poduste „na skus“.

4 porce

600 g telecí kýty
80 g špeku
sůl
olej
20 g špeku
1 šalotka
¼ celeru
2 mrkve
telecí vývar

zadělávaná zelenina

200 g karotky
200 g řapíkatého celeru
200 g hrášku
olivový olej
2 lžičky francouzského másla (máslo smíchané s hladkou moukou)
100 ml smetany
špetka cukru
sůl
muškátový květ

Telecí kýtu naporcujeme na 150g špalíčky. Každý špalíček prošpikujeme kouskem slaniny, maso osolíme a ze všech stran opečeme na trošce rozpáleného oleje. Nakrájený špek (20 g) vypečeme, přidáme na kostičky nakrájenou šalotku, celer i mrkev, vložíme maso, podlijeme telecím vývarem a dusíme doměkka 45−60 minut.

Karotku a celer nakrájíme na špalíčky a orestujeme na olivovém oleji, nakonec přidáme hrášek, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem.

Na talíř servírujeme porci zeleniny a špalíček masa.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl