Saláty

Zelný salát s křenem

20–24 porcí

2500 g bílého zelí
250 g cibule
250 g krystalového cukru
25–30 g mořské soli (vždy dáváme asi 1 % soli z celkové váhy zelí)
200 ml slunečnicového oleje
250 ml vinného nebo jablečného octa
200 ml nastrouhaného křenu

Zelí najemno nakrájíme na nudličky a cibuli na kostičky. V míse smícháme všechny suroviny, důkladně promačkáme (mačkání nám nahrazuje šlapání, tak si dejme záležet). Až zelí pustí šťávu, přimícháme skleničku nastrouhaného křenu, necháme odležet půl hodiny a případně dochutíme ještě solí, cukrem a octem.

Zelí můžeme ihned konzumovat, jinak jej namačkáme do dobře vymytých sklenic a uzavřeme. V lednici vydrží celý měsíc.

Další recepty Celý díl