Moučníky a cukroví

Štědrovečerní dort s brusinkami

Nemáte čas péct vánoční cukroví, s vánočkou nemáte zkušenosti a chcete mít na štědrovečerní tabuli sladkou tečku? Stačí, když se rozhodnete den před Štědrým dnem, nakoupíte všude dostupné suroviny (brusinek je všude plno, kdyby náhodou nebyly, nahraďte kandovaným ovocem. Například kandovaný pomeranč je fantastický). I ti méně zkušení zvládnou přípravu bodu 1. – 4. během 40 minut, druhý den dozdobíte želé, maximálně 30 minut (nepočítáme-li tuhnutí želé v lednici). Sladká pohádka je na světě.

Dort do malé dortové formy o průměru cca 20 cm

500 g tučného měkkého tvarohu
125 g másla
150 g cukru krupice
20 g želatiny
100 ml plnotučného (nebo polotučného) mléka
1 lusk vanilky
50 ml brandy + trocha na namočení brusinek
100 g sušených brusinek
100 g cukrářských piškotů

želé

250 ml vody
1 balíček červeného dortového želé (nejlépe Labeta)
2 lžíce cukru
1 lžička brandy
100 g sušených brusinek

1. dortovou formu vyložíme alobalem, který důkladně uhladíme. Máme-li cukrářské piškoty oválného tvaru, překrájíme je napůl a vyložíme jimi dno dortové formy

2. želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat, sušené brusinky namočíme do brandy a necháme je též trochu nabobtnat

3. tvaroh, rozměklé máslo, cukr a brandy vyšleháme elektrickým šlehačem dojemna

4. mléko s želatinou postupně vmícháváme do směsi tvarohu, nakonec přimícháme okapané brusinky

5. piškoty v dortové formě pokapeme brandy (zředíme jej 1:1 s vodou) a poklademe je poloviční dávkou tvarohové hmoty, dobře uhladíme. Stejným způsobem poskládáme zbytek piškotů, opět je pokapeme roztokem brandy, dovršíme druhou polovinou tvarohu, dobře uhladíme a v ledničce necháme ztuhnout (nejlépe přes noc)

6. na ztuhlý dort připravíme červené želé, které uvaříme podle návodu jednotlivých výrobců dortových želé. Obecně platí, že sáček želé smícháme s 250 ml vody, 2 lžícemi cukru, my přidáme ještě lžičku brandy a sušené brusinky, to vše přivedeme k varu a za průběžného míchání necháme zchladnout, ne však ztuhnout, a ještě řídkou hmotu nalijeme na dort a opět vložíme do lednice. Jakmile je želé tuhé, můžeme servírovat; při krájení je dobré nůž namáčet ve vlažné vodě, řezy máte pak pěkně hladké

Další recepty Celý díl