Ryby a mořské plody

Kapr na červeném víně s jemnými bylinkovými knedlíčky

4 porce

600 g filátek z kapra
sůl
pepř
citron na zakápnutí ryby
olivový olej na pokapání ryby
50 g švestkových povidel
150 ml kvalitního červeného vína
15 g vlašských ořechů
15 g mandlí (oloupané půlky)
40 g sušených vypeckovaných švestek (nakrájených na půlky)
hoblina citrónové kůry
špetka tymiánu
špetka cukru

1. porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout

2. filety kapra opečeme na pánvi na oleji kůží dolů, jakmile jsou téměř hotové, vyjmeme je a dáme stranou

3. do stejné pánvičky k oleji přidáme švestková povidla, víno, dobře promícháme, přidáme vlašské ořechy, sušené švestky a půlky loupaných mandlí, dochutíme solí a cukrem, pepřem, tymiánem; pokud je omáčka příliš hustá, zředíme vodou nebo rybím vývarem, necháme projít varem a vložíme zpět kapří filety kůží dolů a krátce podusíme až je maso zcela hotové

jemné knedlíčky s bylinkami

200 g starších rohlíků (cca 4,5)
250 ml mléka
2 vejce
50 g másla
40 g hrubé mouky
40 g strouhanky
dlaň sušené majoránky
hrst nasekané čerstvé petrželky
stroužek česneku
špetka muškátového květu
sůl
bílý pepř

1. rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehanými vejci, solí, muškátovým květem, prolisovaným česnekem a necháme dobře prosáknout

2. po chvilce je pokropíme rozehřátým máslem, přimícháme mouku, strouhanku, majoránku a petrželku, případně dochutíme solí a pepřem, vypracujeme těsto, které dáme do lednice na půl hodiny odpočinout

3. z těsta tvarujeme malé knedlíčky velikosti ping-pongového míčku (16 kusů knedlíčků), vaříme v osolené vodě 6 minut. Při podávání můžeme lehce zakápnout olivovým olejem

Další recepty Celý díl