Zeleninová jídla

Zeleninová směs „caponata”

V historii gastronomie italského ostrova Sicílie se sešly bohaté geografické a historické proudy. Na tradičních jídlech se bezesporu podepsalo 2500 let, kdy Sicílii střídavě ovlivňovali Řekové, Římané, Arabové, Normané, Španělé a další národy.

Prvním chodem je dnes typický sicilský předkrm caponata, který sahá pravděpodobně do starých řeckých časů. Dnes se podává v různých úpravách, například s olivami, rozinkami a piniovými oříšky.
Zeleninu je třeba dostatečně podusit, směs se podává studená.

4 porce

6 lžic olivového oleje
2 řapíky řapíkatého celeru
3 červené cibule
500 g lilku
2 stroužky česneku
5 rajčat
3 lžíce vinného octa
3 lžíce oliv bez pecek
2 lžíce kaparů ve slaném nálevu.
hrst petrželky kudrnky
mletý pepř
sůl (podle chuti i lžičku cukru)

Na rozpáleném oleji osmahneme na jemné plátky nakrájený celer a cibuli, asi pět minut až zelenina změkne, ale nezmění barvu, pak přidáme na kostičky nakrájené lilky. Jakmile změknou, doplníme nakrájený česnek, rajčata, ochutíme octem, popřípadě cukrem, přiklopíme a dusíme asi 10 minut. Poté přimícháme olivy, okapané kapary, nasekanou petrželku, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s bagetou nebo bílým chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl