Moučníky a cukroví

Jáhlové kuličky s kokosem, ořechy a rozinkami

Zbavíme-li prosná zrna slupky, vzniknou jáhly. Škoda jen, že jáhly stále patří mezi nedoceněné a málo využívané obiloviny. Přitom jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, minerálních látek a vlákniny. Neobsahují lepek, jsou tedy vhodné i pro celiaky. Jsou vydatné a přitom dobře stravitelné.

Jáhlové kuličky plní roli nutričně velmi hodnotného i chutného pamlsku. Tuto směs však můžeme využít na přípravu teplé kaše (tekutinu nenecháme zcela vyvařit) nebo z hmoty vytvoříme pomocí lžíce noky, které podáváme s vanilkovou zmrzlinou nebo ovocem přelité teplou čokoládou.

4−6 porcí

130 g jáhel
500 ml kokosového nebo sójového či kravského mléka
2 špetky soli
50 g třtinového cukru
50 g strouhaného kokosu
50 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
50 g nasekaných rozinek
50 g pohankových klíčků
30 g másla
1 vejce
1 lžíce medu
na obalení instantní kakao, čokoláda nebo strouhaný kokos

Jáhly propláchneme studenou, poté vařící vodou a vložíme je do mléka a trošku osolíme. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání je uvaříme doměkka. Až se mléko vyvaří a vznikne nám hustá kaše, vmícháme vajíčko, osladíme a přidáme všechny sypké ingredience. Dobře promíchanou směs odstavíme z ohně, vmícháme máslo, do vlažné kaše pak i med.

Hmotu necháme vychladnout, poté ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne). Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme je v instantní čokoládě nebo strouhaném kokosu. Kuličky ukládáme do papírových rozetek a uchováme v lednici.

Další recepty Celý díl