Jehněčí ragú se špenátovými bramboráčky a kapustou


Jehněčí maso patří k masům tzv. „přednostním“ – nejenže skvěle chutná, ale po výživové stránce je velmi hodnotné. O valašském jehněčím mase to platí dvojnásob. Škoda jen, že není běžnou součástí naší stravy. Věříme však, že chov, výroba a distribuce jehněčího masa (tedy i jeho dostupnost v maloobchodní síti) se v budoucnu zlepší.
4–6 porcí
80 g slaniny
150 g mrkve
150 g celeru
150 g cibule
600 g jehněčí plece
kmín
drcený česnek
směs bylinek (šalvěj, rozmarýn)
mletý pepř
sůl
250 ml bílého vína
30 g másla
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme v pekáči, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, orestujeme do zlatohněda a v tomto základu orestujeme na větší kostky nakrájenou plec, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem, drceným česnekem a bylinkami, osolíme a opepříme, podlijeme bílým vínem a pečeme doměkka. Po vyjmutí z trouby pokrm zjemníme máslem.
bramboráčky
3 velké brambory
500 g špenátu
asi 5 lžic hladké mouky
2 vejce
5 stroužků česneku
majoránka
kmín
sůl
olej na smažení
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme je se špenátem (pokud máme mražený, tak z něj vymačkáme vodu), moukou, vejci, drceným česnekem, okořeníme majoránkou, kmínem a solí.
Na pánvi na rozpáleném oleji smažíme bramboráčky dozlatova.
kapusta
1 malá kapusta
50 g másla
kmín
sůl
Kapustu nakrájíme na nudličky a orestujeme ji na másle na skus, ochutíme kmínem a solí.
Ohodnoťte tento recept: