Maso

Kuře s pohankovou nádivkou

Mlynář Zdeněk Šmajstrla nám poskytl další recept s využitím pohanky. Vydušená šťáva má jemně navinulou chuť, kuřátko je provoněné všemi ingrediencemi. Chutná pohanková nádivka nahradí přílohu, takže zbývá místo už jen na zeleninový salátek plný vitaminů.

4–6 porcí

hrnek (asi 250 ml) pohanky lámanky
hrnek a půl vody
20 g másla
100 g špeku
1 cibule
1 vepřová játra
1 vepřové srdce
200 g žampionů
svazek petrželky
1 kuře
mletý pepř
sůl
200 ml smetany
200 ml bílého vína

Pohanku zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat. Na másle vypečeme na kostičky nakrájený špek, cibuli, přidáme pokrájené srdce a játra, žampiony, na závěr pohanku, nasekanou petrželku, osolíme a opepříme.

Nádivkou naplníme očištěné a osolené kuře, vložíme do pekáče, podlijeme smetanou a bílým vínem a pozvolna pečeme dozlatova – při 165 °C asi hodinu a půl. Zbude-li nádivka, můžeme ji upéct zvlášť nebo ji vložit ke kuřeti.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl