Maso

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Skvělou českou domácí kuchyni můžete ochutnat v příjemném prostředí restaurace U Lípy v Praze. Pohodoví a stále usměvaví otec a syn Růžičkovi nám odkryli tajemství delikátní kančí kýty se šípkovou omáčkou.

4 porce

800 g kančí kýty
100 g slaniny
sůl
pepř
100 ml červeného vína
olej

hladká mouka
200 g šípkové zavařeniny
citronová šťáva
cukr krupice
strouhaný perník
mletá skořice
masový vývar
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
cibule
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
ocet

Kančí kýtu očistíme a zdrezírujeme, to znamená, že ji svážeme motouzem do pěkného válečku.

Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer, petržel, koření, pak přidáme nakrájenou cibuli, zarestujeme, vložíme špek nakrájený na kostičky, opět zarestujeme, přidáme citronovou šťávu, ocet, strouhaný perník, rajčatový protlak, mletou skořici, šípkový protlak, červené víno, cukr krupici, necháme zkaramelizovat, poté zalijeme zvěřinovým vývarem, přivedeme k varu, vložíme maso, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 1,5 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme jej, odstraníme provázek, nakrájíme a omáčku propasírujeme.

karlovarský knedlík

400 g veky
300 ml mléka
3 vejce
sůl
50 g hrubé mouky
10 g petrželky kudrnky
25 g másla

Žemle pokrájené na kostičky zvlhčíme mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku se solí a tuhý sníh z bílků. Z těsta vypracujeme šišku, vložíme ji do mokrého dobře vyždímaného ubrousku. Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích zavážeme nití u těsta, pak ještě o centimetr dále. Vložíme do vroucí vody, vaříme mírným varem a po 5 minutách nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku a kráječem na knedlíky nebo ostrým tenkým nožem jej nakrájíme na kolečka.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl