Ryby a mořské plody

Kapr v čerstvých bylinkách s bramborovým salátem

Kapr třikrát jinak. K prvním dvěma kaprům vyzkoušejte trochu jiný bramborový salát než jste zvyklí. Ke kaprovi s vinnou omáčkou a sušeným ovocem se báječně hodí jemné houskové knedlíčky.

4 porce

600 g filátek z kapra
1 hrst sekané kudrnky a tymiánu
sůl
pepř
citron na zakápnutí ryby
olivový olej na pokapání ryby
olivový olej na osmažení (obyčejný)

1. porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout

2. posekáme čerstvé bylinky a obalíme v nich kapra, filátka opékáme kůží dolů, pozvolna, aby se propekly; podáváme s plátkem citronu či limetky

3. podle vaší chuti můžete každou porci kapra se salátem doplnit lžičkou zakysané smetany smíchané s jemně sekanou mátou

bramborový salát

600 g oloupaných brambor
1 až 2 limetky (kůra z jedné, šťáva ze dvou, podle chuti)
1 svazek mladé cibulky
100 ml olivového oleje extra vergine
20 g strouhaného čerstvého zázvoru
bílý pepř
sůl

na ozdobu salátu

100 g zakysané smetany
snítka máty

1. brambory nakrájíme na kostičky o hraně 1cm a krátce je povaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme je studenou vodou, necháme okapat

2. v misce připravíme dresink z oleje, limetové šťávy a kůry, ochutíme solí, pepřem, strouhaným zázvorem, přidáme nasekané cibulky; nalijeme na okapané brambory a lehce promícháme, v lednici necháme proležet

Další recepty Celý díl