Kapr v čerstvých bylinkách s bramborovým salátem


Kapr třikrát jinak. K prvním dvěma kaprům vyzkoušejte trochu jiný bramborový salát než jste zvyklí. Ke kaprovi s vinnou omáčkou a sušeným ovocem se báječně hodí jemné houskové knedlíčky.
4 porce
600 g filátek z kapra
1 hrst sekané kudrnky a tymiánu
sůl
pepř
citron na zakápnutí ryby
olivový olej na pokapání ryby
olivový olej na osmažení (obyčejný)
1. porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout
2. posekáme čerstvé bylinky a obalíme v nich kapra, filátka opékáme kůží dolů, pozvolna, aby se propekly; podáváme s plátkem citronu či limetky
3. podle vaší chuti můžete každou porci kapra se salátem doplnit lžičkou zakysané smetany smíchané s jemně sekanou mátou
bramborový salát
600 g oloupaných brambor
1 až 2 limetky (kůra z jedné, šťáva ze dvou, podle chuti)
1 svazek mladé cibulky
100 ml olivového oleje extra vergine
20 g strouhaného čerstvého zázvoru
bílý pepř
sůl
na ozdobu salátu
100 g zakysané smetany
snítka máty
1. brambory nakrájíme na kostičky o hraně 1cm a krátce je povaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme je studenou vodou, necháme okapat
2. v misce připravíme dresink z oleje, limetové šťávy a kůry, ochutíme solí, pepřem, strouhaným zázvorem, přidáme nasekané cibulky; nalijeme na okapané brambory a lehce promícháme, v lednici necháme proležet
Ohodnoťte tento recept: