Mandlová polévka


Mandlová polévka je pozdravem ze španělské Andalusie a současně inspirací, jak zpracovat starší veku, housky nebo rohlíky. Navíc je to polévka velmi zdravá, lahodná a osvěžující, která přijde k chuti v letních horkých měsících. Podává se dobře vychlazená.
4 porce
100 g loupaných mandlí
trochu mléka na povaření mandlí
50 g veky, housky, rohlíků
2 stroužky česneku
50 ml jablečného octa
50 ml olivového oleje
mléko na zředění
sůl
hroznové víno (nebo jablko a rozinky)
Loupané mandle zalijeme mlékem a povaříme, aby změkly. Pečivo nalámeme a navlhčíme mlékem. Spolu s mandlemi a ostatními ingrediencemi jej umixujeme v hladkou hustší polévku. Konzistenci lze upravit přidáním mléka či vody. V zakryté nádobě necháme polévku dobře vychladit. Servírujeme s hroznovým vínem (má-li jadérka, rozkrojíme a odstraníme je) nebo s kostičkami jablek a rozinkami. Polévku ještě na talíři zakápneme olivovým olejem.
Ohodnoťte tento recept: