Maso

Telecí hrudí s kuskusem

Jemná roláda, která přináší vůni exotických dálek, zachutnala i náročnému strávníkovi Aleši Hámovi.

4 porce

800 g telecího hrudí bez kosti
3 velké lžíce přepuštěného másla
4 stroužky česneku
1 velká cibule
sůl
lžička mletého zázvoru
špetka mletého šafránu

Telecí hrudí upravíme na tenký obdélníkový plát, položíme na alobal, který maso ze všech stran přečnívá alespoň o 5 cm.

2 lžíce přepuštěného másla smícháme s nadrobno nakrájeným česnekem a cibulí, solí, mletým zázvorem a šafránem. Maso touto směsí potřeme a necháme odležet, než si přichystáme náplň.

nádivka

100 g rozinek
200 g kuskusu
sůl
5 lžic přepuštěného másla
100 g loupaných mandlí
mletá skořice
mletá sladká paprika

Rozinky namočíme do vlažné vody.

200 ml vody se solí a olejem přivedeme k varu. Přisypeme kuskus a přepuštěné máslo. Nádobu odstavíme z ohně a dobře promícháme. Necháme asi 7 minut bobtnat, pak přimícháme okapané rozinky, mandle, skořici, papriku.

Na plát masa rozetřeme vrstvu nádivky, zarolujeme a zabalíme do alobalu, pečeme hodinu a půl při 170 °C, poté dopékáme rozbalené, až má maso zlatou barvu.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl