Maso
Kuře na víně zapékané s uzeným oštěpkem

Prvním receptem pro Býky je fantastické kuře astrologa Antonína Baudyše. Je to pokrm z „jednoho pekáče“. Tak se mají možnost veškeré ingredience vzájemně chuťově propojit. Kuřátko jedna báseň.
4−6 porcí
1 kuře nebo kuřecí stehna
sůl
olivový olej
500 ml bílého vína
400 g uzeného oštěpku nebo uzeného Eidamu
zakysaná smetana
800 g brambor
Očištěná a omytá kuřecí stehna osolíme. Trochu olivového oleje pod něj
a dosti vcelku slušného bílého vína, přidáme i na lunetky pokrájené brambůrky, kteréžto osolíme. Potom přidáme na kuře dost strouhaného uzeného oštěpku a polijeme zakysanou smetanou. Dáme do pekáčku s těsnou pokličkou péct při 150 °C asi hodinu a půl, odkryté pak ještě péct půl hodiny na 200 °C pro zabarvení.
Ohodnoťte tento recept:
11 hlasů