Vysoká roštená v červeném curry se salátem z radicchia a manga

Na tento pokrm je vskutku nutné použít dobře vyzrálé maso z mladých býčků Aberdeen Angus z místních českých a moravských chovů nebo z jihoamerických volků. Při troše snahy za kulinářským požitkem lze požadované maso v některých sítích či prodejnách koupit. Pro obecné informace a zajímavé počtení uvádíme adresy: www.aberdeenangus.cz nebo www.ifcfood.cz.
6–8 porcí
roštěná
1,5 kg vysoké jihoamerické roštěné (rib−eye)
2 lžíce červené curry pasty
300 ml vlažné vody
100 ml rostlinného oleje
mořská sůl
100 g přepuštěného másla
salát z radicchia a manga
40 ml panenského olivového oleje
2 lžíce medu
1 limeta
sůl
2 hlávky radicchia
2 manga
100 g pekanových (nebo vlašských) ořechů
svazek koriandru
Maso omyjeme a osušíme. Z červeného curry, vody a oleje vymícháme marinádu, do které maso vložíme a necháme ideálně přes noc marinovat.
Poté jej vyjmeme, osušíme ubrouskem a opečeme prudce na oleji ze všech stran. Zbytek marinády nevyléváme, ale smícháme ji s přepuštěným máslem.
Maso přendáme na rošt a pečeme ve vyhřáté troubě při 140 °C asi 45 minut (skutečně je to odhad, záleží na kvalitě a vyzrálosti masa a na požadované konečné propečenosti – rare, medium, lépe pečeme kratší dobu, tedy těch 45 minut, poté maso nakrájíme na tenké plátky a podle potřeby ještě dopečeme, maso by mělo na středu zůstat růžové). Během pečení několikrát potřeme přepuštěným máslem.
Mango oloupeme a společně s radicchiem nakrájíme na nudličky. Promícháme se sekanými pekanovými ořechy.
Z limetové šťávy, oleje a sekaného koriandru vymícháme dressing, kterým salát pokapeme.
Ohodnoťte tento recept: