Vydatná kachní polévka s domácími nudlemi


...na tak vydatný a vynikající silný vývar si však Berani budou muset počkat. Jeho přípravu je třeba přímo vymazlit! Kachnička se nejdříve předpeče, poté se pomaličku táhne v hrnci, čím déle, tím lépe. Ovšem výsledek je královský. Pro vylepšení neváhejte polévku zastříknout bílým portským vínem.
10–12 porcí
1 kachna
2 cibule
1 menší celer
5 mrkví
5 stroužků česneku
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
svazek tymiánu
chilli paprička
sůl
podle chuti 100 ml bílého portského vína
domácí nudle
100 g hladké mouky
1 vejce
lžíce oleje
sůl
Kachnu rozčtvrtíme, osolíme a vložíme do pekáče.
Cibule nakrájíme na čtvrtky, ¾ celeru a 4 mrkve pokrájíme na větší kusy, česnek rozmáčkneme a spolu s kořením, bylinkami a chilli papričkou přidáme ke kachně.
Pečeme při 180 °C jednu hodinu. (Nemusíme podlévat, když kachna pustí tuk).
Po upečení vše přendáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k bodu varu a necháme táhnout alespoň 3 hodiny.
Poté vývar scedíme přes husté síto či plátýnko, dochutíme, popřípadě doplníme bílým portským vínem. Kachnu vykostíme a maso natrháme na větší kousky, celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do polévky.
Polévku podáváme s domácími nudlemi.
Mouku smícháme s vejcem, olejem a solí. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 15 minut odpočinout. Poté z něj vyválíme tenký plát, necháme chvilku zaschnout a krájíme tenké nudle, které zavaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme vodou a vkládáme do hotové polévky.
Ohodnoťte tento recept: