Polévky

Vydatná kachní polévka s domácími nudlemi

...na tak vydatný a vynikající silný vývar si však Berani budou muset počkat. Jeho přípravu je třeba přímo vymazlit! Kachnička se nejdříve předpeče, poté se pomaličku táhne v hrnci, čím déle, tím lépe. Ovšem výsledek je královský. Pro vylepšení neváhejte polévku zastříknout bílým portským vínem.

10–12 porcí

1 kachna
2 cibule
1 menší celer
5 mrkví
5 stroužků česneku
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
svazek tymiánu
chilli paprička
sůl
podle chuti 100 ml bílého portského vína

domácí nudle

100 g hladké mouky
1 vejce
lžíce oleje
sůl

Kachnu rozčtvrtíme, osolíme a vložíme do pekáče.

Cibule nakrájíme na čtvrtky, ¾ celeru a 4 mrkve pokrájíme na větší kusy, česnek rozmáčkneme a spolu s kořením, bylinkami a chilli papričkou přidáme ke kachně.

Pečeme při 180 °C jednu hodinu. (Nemusíme podlévat, když kachna pustí tuk).

Po upečení vše přendáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k bodu varu a necháme táhnout alespoň 3 hodiny.

Poté vývar scedíme přes husté síto či plátýnko, dochutíme, popřípadě doplníme bílým portským vínem. Kachnu vykostíme a maso natrháme na větší kousky, celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do polévky.

Polévku podáváme s domácími nudlemi.

Mouku smícháme s vejcem, olejem a solí. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 15 minut odpočinout. Poté z něj vyválíme tenký plát, necháme chvilku zaschnout a krájíme tenké nudle, které zavaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme vodou a vkládáme do hotové polévky.

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Další recepty Celý díl