Ryby a mořské plody

Gravad lax – marinovaný losos

Švédsko je kolébkou tohoto „za studena vařeného“ marinovaného lososa. Přestože Česko nevlastní břehy omývané mořskými vlnami, dopřejme si jednou za čas tuto pochoutku, kupme čerstvého lososa, trpělivě rybku obracejme po čtyři dny. Čekání se vyplatí. Skvělý typ pohoštění na oslavu a pro předem plánovanou návštěvu. Všechny oslníme. Tenké plátky lososa se podávají s chutnými omáčkami a míchanými vajíčky.

2 kg filetu z lososa s kůží
2 hrsti mořské hrubozrnné soli
hrst krupicového cukru
svazek kopru
4 cl kmínky nebo koňaku (nebo brandy)

Sůl s cukrem smícháme.

Pokud máme jeden dvoukilový filet lososa, tak jej rozpůlíme a do obou částí masa vpracujeme směs soli a cukru, posypeme najemno nakrájeným koprem, zakápneme kmínkou, půlky ryby dáme k sobě (masem), vložíme do mikrotenového sáčku, uzavřeme, vložíme do mísy, zatížíme (např. krabicí mléka) a necháme čtyři dny v lednici. Každý den ráno a večer sáček s rybou otočíme.

Po čtyřech dnech z ryby odkrajujeme tenké plátky, které podáváme s omáčkami, míchanými vejci a pečivem.

medová omáčka

3 lžíce medu
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce kopru

Ingredience smícháme v hladkou omáčku.

majonézová omáčka

2 lžíce dijonské hořčice
1,5 lžíce majonézy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce zakysané smetany
2 lžíce kopru

Ingredience smícháme v hladkou omáčku.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl